Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Λεμόνι ..... dadant


Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μεταφορείς της. Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη . Μία μέτρια αποικία μελισσών υπολογίζεται ότι έχει 20 έως 40 φορές περισσότερη αξία για την επικονίαση των φυτών, παρά για την παραγωγή μελιού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μέλισσες αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε την σημαντική προσφορά τους στο φυτικό και ζωικό περιβάλλον καθώς και τα φυτά που αναπτύσονται κατ' επέκταση, αποτελούν τροφή για τα ζώα και τον άνθρωπο, παράγουν οξυγόνο και εμποδίζουν την διάβρωση του εδάφους. 




 Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ένα λεμόνι (περίπου 22 πόντους) που το άνθος του γονιμοποιήθηκε από μέλισσα.




Η διαφορά για το έργο της μέλισσας απο την γονιμοποίηση των φυτών από τον αέρα ειναι εμφανή.

Στην Αμερική οι μελισσοκόμοι νοικιάζουν 150 εώς 160 δολάρια στους αγρότες την κυψέλη για την επικονίαση των φυτών τους στη διάρκεια της ανθοφορίας, ενώ στη βόρεια ευρώπη 150 εώς 200 ευρώ.

Στην Ελλαδα δυστηχώς οι αγρότες - καλιεργητές, ψεκάζουν ακόμη με επικίνδυνα και δηλητηριώδη εντομοκτόνα τα φυτά τους, με αποτέλσμα τον μαζικό θάνατο μελισσών ενώ ακόμη προβαίνουν και σε κάψιμο κυψελών για δικούς τους λόγους.
 

 Αν αφανιστούν οι μέλισσες, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται. Καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση της παραγωγής τους, ενώ θα είναι καταστροφικές οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς υπολογίζεται ότι η οικονομική αξία της επικονίασης αποτιμάται σε € 265 δις το χρόνο παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου